19 August 2013

Darjat Seseorang Masih Menjadi Isu?



ﺒﺴﻡﺍﻠﻠﻪﺍﻟﺭﺤﻤﻥﺍﻟﺭﺤﻴﻡ
ﺍﻟﺴﻼﻡﻋﻟﻴﻜﻡ

zaman sekarang ni pun masih lagi ada manusia yang membezakan darjat sesama manusia.
siapa sokong kalau kita belajar sampai degree and pasangan kita pon perlu ada degree?
aku memang tak sokong. itu semua tak menjamin masa depan kebahagian pun.
kalau dah tertulis dalam buku perjalanan hidup bercerai, tetap bercerai jgk kan?
time tu tiada istilah kahwin sama darjat ni menjamin masa depan.
ok kenapa aku emo tentang kisah yang satu ini? sebab benda cam ni masih berlaku lagi zaman sekarang, disekeliling aku.
walaupun bukan pada diri aku, akan tetapi sedikit sebanyak aku merasai dan kasihani pasangan yang tidak direstui oleh ibu semata-mata kerana si anak mempunyai degree bercinta dengan pasangan yang hanya memperolehi sijil saja.
WTH. salah ke jika hanya punya sijil ja? tak salah kan.
aku bukan nak mengaibkan orang, tapi kenyataan kalau si ibu nak cakap pasal darjat, memang tak patut pun.
sebabnya kekasih si anak walaupun berstatus sijil, duduk rumah flat and kereta wira lama sekalipun, dia masih lagi berharta.
nak kaya mana lagi? bersyukur la wahai makcik.
salah ke anak makcik bercinta dengan lelaki itu?
sepatutnya makcik fikir rasional, jika laki itu cukup ilmu agama, mampu mendidik ank makcik, mampu memberi kebahagiaan padanya dan berjanji akan setia selama dengan nya, syukur.
itu lah kaya even bukan kaya harta. makcik nak ank makcik kahwin dengan sedarjat ngan makcik?
hello jom kita ukur diri kita dulu makcik. harta dunia kita boleh bawak masuk dalam kubur ke tak?
amalan kita yang akan dihitung nanti, bukan kekayaan harta kita.
bukan nak mengajar dan aku tahu ini kisah hidup orang lain.
tapi aku yang mendengar dan melihat sangat sedih dan kasihan pada si anak.
makcik nak anak datuk ke untuk kahwin ngan ank makcik?
kalau itu la makcik minta, setarafkah makcik dengan mereka? jauh tidak setaraf darjatnya.
itu jika makcik nak cakap pasal darjat la.
sebab ikutkan ic anak makcik jek lahir kat malaysia, unfortunately you are still outsider people who come and stay in malaysia.
patut dari situ makcik dah boleh fikir, dan mengucaplah banyak-banyak.
anak makcik tu jenis sush nak bercinta, dan bila kali ini bercinta makcik halang kerana makcik kata laki itu tak sedarjat makcik?
ho ho ho. so funny. who you are makcik? did bloody royal descent? have mix bloody?
so funny this aunty. she judge the other person without thinking who is she in this country. so funny.
so jangan la sebab darjat anak yang tak berdosa itu terima bahananya.
restuilah dia. kalau makcik nak tengok anak makcik bahagia.
kalau tak smpai ketua lah anak makcik tak kahwin.
kata tak nak ank kahwin dengan sepupu sepapat, sebab nanti tak berkembang generasi, tapi bila da ada calon di reject pula kerana status "DARJAT".
sampaikan makcik sanggup guna "BOMOH" untuk memutuskan hubungan anak makcik dengan laki itu?
MasyaAllah tergamak makcik buat begitu pada anak kandung sendiri.
dont be selfish makcik, yang nak kahwin anak makcik bukan makcik.
makcik lbh pentingkan darjat dari kebahagiaan anak sendiri?
Wallahualam.
sekian, noktah.
"ﺍﻜﻭ ﺇﻨﺴﺎﻥ ﺒﻴﺎﺴﺎ "

2 comments:

Zamani Abe said...

Assalamualaikum buat blogger semua. Terima kasih untuk sokongan yang telah anda berikan dengan meninggalkan komen di entri Zam sebelum ini. Seperti yang dijanjikan, salah seorang blogger bertuah akan mendapat hadiah misteri dari Zam ;D
Jemput ke ENTRI TERKINI! Senarai Lengkap 110 BLOGGER Yang Berpeluang Mendapat SATU HADIAH MISTERI Dari Zam! untuk menyemak penyertaan anda.
Pemilihan BLOGGER yang BERTUAH akan dibuat dengan menggunakan RANDOM.ORG, dan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa. Untuk memudahkan anda mengetahui keputusan terkini, anda boleh memasukkan blog Zam ke dalam bloglist di blog anda :)
Akhir kata, thanks again, bloggers!

Zamani Abe said...

Assalamualaikum buat blogger semua. Terima kasih untuk sokongan yang telah anda berikan dengan meninggalkan komen di entri Zam sebelum ini. Seperti yang dijanjikan, salah seorang blogger bertuah akan mendapat hadiah misteri dari Zam ;D
Jemput ke ENTRI TERKINI! Senarai Lengkap 110 BLOGGER Yang Berpeluang Mendapat SATU HADIAH MISTERI Dari Zam! untuk menyemak penyertaan anda.
Pemilihan BLOGGER yang BERTUAH akan dibuat dengan menggunakan RANDOM.ORG, dan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa. Untuk memudahkan anda mengetahui keputusan terkini, anda boleh memasukkan blog Zam ke dalam bloglist di blog anda :)
Akhir kata, thanks again, bloggers!

Usia Ku

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers
Daisypath Friendship tickers